Grattis på självständighetsdagen!

Grattis på självständighetsdagen, jag!
För tio år sedan, i dag, *gick jag till pastorskansliet i Nedervetil – redo att debattera och motivera.
– Jag vill skriva ut mej ur kyrkan (jag var nog en arg språkpolis redan på den tiden, men visste inte att det heter  ”gå ur kyrkan”.
- Jaha, jag tror vi har blanketter för det här nånstans.

Just så. Platt fall, ingen debatt, bara att fylla i sina personuppgifter och skriva under.  Det här var ju på den gamla analoga tiden, länge (två månader) före www.eroakirkosta.fi öppnade.

Som en bonus har jag nu då hittills sparat över 5000€ då jag inte har betalat nån kyrkoskatt. Dessa pengar har jag på ett sparkonto!
Fan, nu ljög jag igen!! Det är ingen jävla ordning, vad ska det bli av mej?!

*Ok, det var en lögn, (jag tog bilen, det var ju över en kilometer!) eftersom jag inte har nån osynlig övervakningskamera som hela tiden tittar mej över axeln, och hotar mej med helvetet, är jag ju helt utan moral, och kan inte skilja på vad som är rätt och fel, alltså ljög jag.

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 03.09.2013 kl. 05:42

Så många

Om man är fb-vän med mej så kanske man inte tror att det är så, men jag tycker nog att alla ska få tro på vilken av dom 2870 gudarna man själv vill. (ungefär 666 promille av mina fb-uppdateringar går ut på att göra narr av religioner). Speciellt så länge man inte vill skada dom som tror på nån av dom 2869 andra, eller inte tror på en enda av dom.

Det är knappast någon hemlighet att den senaste veckans händelser, med Päivi i spetsen, roar mej, men missförstå mej rätt. Om man tror på - i detta fall den kristna versionen av - gud ska man natürlich höra till kyrkan, och skänka en del av sina skattepengar dit, det finns absolut mycket värre saker att sätta sina pengar på!

Jag tror ändå att största delen hänger med bara av gammal vana. En del funderar, och så då Päivi öppnar munnen så får det liksom räcka.

Iltasanomatlehti publicerade listor på dom kommuner där största respektive minsta delen av invånarna hör till kyrkan. Lägsta var nånstans i hesa, runt 59%, största var över 90%! Landets medeltal är 76%. Höga siffror, då det enligt nån undersökning är "bara" 26% som tror på det som står i bibeln.

Jag blev mycket förvånad då jag märkte att min gamla hemkommun Kronoby fanns bland dom med det högsta procentuella medlemsantalet, 91,9%!

Jag har lite insiderinformation... Taket på Terjärv kyrka (i Kronoby kommun) börjar vara i dåligt skick, och borde bytas inom några år. Nån typ där, prelle eller kyrkvaktmästare kanske, beklagade sej över det dåliga ekonomiska läget då så många skrivit ut sej dom tio senaste åren, dom har inte rååhåååd... 91,9 fucking procent!! Det blev tydligen ingen lavinartad utskrivning i Kronoby, inte ens efter publiciteten runt min utskrivning :D

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 18.07.2013 kl. 10:50

Borgå

Borgå - dom dåliga beslutens Mecka. (Mekka?)

 

Det är ingen hemlighet att beslutsfattarna här i byn inte alltid, inte ens "inte så ofta" bestämmer rätt. Jag påstår inte att dom är inkompitenta idioter, eller dumma i huvudet, dom har bara lite otur då dom tänker.

Ok, det här gäller förstås inte alla, bara största delen!

Några exempel kunde vara då ett taxibolag från Esbo fick ta över skolkörorna för några år sedan, hejdå skattepengar. Potatisen och brödet till skolorna började köpas från grannkommuner, hejdå skattepengar. Nån lärare räknade ut att det blev dyrare då deras skolköksa sparkades och maten började köras dit från ett centralkök i stället. Han visade sina uträkningar för dom som bestämmer; "Nåmen int kan ni få ha en egen kock då ingen annan heller får". Hejhopp!

Muminvärlden. Dit var jag med barnen förra helgen. Stället är en hit, för Nådendal. Tove Jansson var borgåbo. Dom lär ha velat bygga Muminvärlden i Borgå. Det tyckte inte Borgå stad att var en bra idé. Hejdå skattepengar.

Sen en grej som jag inte har kommit att tänka på före en kollega påpekade det. Borgå är en kuststad - ok, det har jag märkt - på somrarna är det ibland varmt, då vill en del, ganska många till och med, simma. Det mest centrala stället är "kokongropen", ett par kilometer från centrum. I fjol hittade dom blågröna alger där, så gropen stängdes. Det nästnärmsta stället är Tjärsjön, kanske fem kilometer från centrum, plus ett parhundra meter gångmarsch från parkeringen.

Skulle det inte vara fucking fiffigt med en simstrand vid havet?

 

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 18.07.2013 kl. 10:32

Jukka på trav

Jag har semester. Kom just hem från en välbehövlig trumövning, har inte hunnit öva nästan alls sedan mitten av maj, förutom ett par bandövningar, ajaj.

Dom nio dagarna före det spenderades i min hemby, med omnejd. Jag och barnen hann hälsa på alla vi hade planerat, och det gick dessutom utan nåt stressande. Jag hann också gå på två konserter, sådär halvt improviserat; På väg upp till Österbotten pausade vi vid Cheesegate, och det gjorde också självaste Jukka K, han hade spelning i Kokkelby samma kväll, och faffa barnvaktade, så jag kunde åka dit med ett par kamrater. Följande fredag spelade Toto i jeppis, och dit lyckades jag också åka.

Båda konserterna var mycket bra. Jukka såg jag senast för ca. tio år sedan, och han var fortfarande minst lika bra. Jag hade hört bara första singeln från nya skivan, men dom andra nya låtarna funkade också, liksom dom gamla förstås.

Toto såg jag ungefär 2007, då var Mike Porcaro ännu med. Nu hade dock Steve Porcaro kommit tillbaka, så även hans sound som han använde senast han turnérade med bandet, som väl var på 80-talet. Bandet var förstås grymt tight, och även underhållande, och nån lycklig(?) jeppiskvinna fick troligen spendera natten med Steve Lukather, eftersom han två gånger påminde oss om att han är singel.

Andra semesterveckan spenderas förhoppningsvis vid nån badstrand - bara vädret tillåter - kanske blir det också en tur till Högholmen, och så avslutas det med Muminvärlden.

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 09.07.2013 kl. 00:09

Ssssläpp mej!

Konstigt att det ska ta länge att få en liten skiva färdig! Vi bandade i december och januari, det gick snabbt, det är allt det där andra som har tagit tid.

Nu är dock Blues Oil Companys debut-EP färdig, jag hämtade paketet från Matkahuolto i måndags, wohoo!

Om man vill köpa en skiva - 6€, billigt! - kan man kontakta någon av bandmedlemmarna, t.ex. via vår facebook-sida

Om man inte vill köpa grisen i säcken kan man lyssna på första singeln här

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 21.06.2013 kl. 23:47

Freedom!

Går det fort så går det bra!

Blues Oil Companys debutspelning gick bra, tack till alla som kom! Jag har varit upptagen med jobbresa, och dom andra i bandet har också haft mycket på gång, så vi har inte hunnit göra så mycket sedan dess, men skivan trycks för tillfället, och om några dagar borde vi ha den :)

Vi fick också helt plötsligt en spelning till; denna veckas lördag 15.6 på Bar Liberté i Berghäll, Helsingfors. Showen börjar kl.20, välkommen!

Det lär vara svårt att få spelning där, så vi gjorde vårt yttersta och lyckades boka om våra privata program så vi kan åka dit och rocka. Jag har inte hållit i trumpinnar sen spelningen, men i morgon kväll hinner jag öva ett par timmar efter jobbet.

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 11.06.2013 kl. 22:22

Hello Africa

Trött men nöjd är jag hemkommen från min Sydafrikaturné. För två år sedan körde jag runt nedre tredjedelen av Finland med ett tjugotal Sydafrikanska arkitekter som dyrkar Alvar Aalto lite mer än vad som kan räknas som normalt. Vi hade diverse äventyr, men allt slutade väl, och nöjda var dom. Jag blev därför glatt överraskad när jag för ett par månader sedan fick veta att dom återvänder - professor eméritusen med fru, resten av gänget var andra typer - för att göra en liknande runda, och ville ha mej som chaufför igen :)

Professorn både låter som - engelska med brittisk accent - och påminner lite om John Cleese till utseendet, dessutom heter han Julian, så jag har gått omkring och nynnat - i huvudet - på Dream Theaters låt Finally free (I ran into Julian, said we'd be together soon) i typ nio dagar.

Trevlig grupp var det även denna gång, men eftersom dom inte frågade, fick jag inte - denna gång - nåt bra tillfälle att berätta om problemet med Alvars platta tak och en meter snö. Vuoksenniska kyrka i Imatra var fyra år gammal då problemen började, och den är nu ett "pengahål" som kyrkvaktmästaren uttryckte det. Riktigt fin var den annars, och hade jättefiffiga lösningar med flyttbara väggar som delar kyrkan i tre rum, och mindre fiffiga lösningar; fyra toaletter / 800 platser i kyrkan...

Toaletterna räcker dock gott och väl till för dom 10 till 20 deltagarna i gudstjänsterna :D

Sydafrika har 11 officiella språk och 5 stora religioner och ungefär lika många mindre. En salig röra. Jag har fått en massa frågor om Finland, försökt svara på dom så gott jag kunnat, googlat på kvällen, och nästa dag gett dom rätta svaren :D Enligt Wikipedia finns det 80.000 älgar i Finland!

Det om det.

 

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 11.06.2013 kl. 22:08

Det börjar närma sej

Om mindre än två dygn smäller det - Blues Oil Companys scendebut i Fabrikshallen, Konstfabriken, Borgå. Torsdag 23.5 kl.20.00, dörrarna öppnas kl.19, inträde 8€

Huvudartist är BigJam (plays Wigwam).

Det finns fortfarande biljetter kvar.

Som slutkläm ett par bilder från gårdagens genrep, på själva konsertstället. Självaste "Börje" dök upp, inte illa!

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 21.05.2013 kl. 22:04

BigJam

I går fick vi äntligen tider och annan info bekräftat. Om du är fejsbuckare kan du klicka här för att kolla in vår kommande spelning på Konstfabriken i Borgå. Välkommen!

Om du inte är det kan jag berätta att dörrarna öppnas kl.19, inträdet är 8€, Blues Oil Company spelar en dryg halvtimme och kvällens huvudartist är BigJam (plays Wigwam)!

I går fick vi också upp vår första singel från vår kommande EP uppladdad på Soundcloud. Lyssna gärna här!

 

 

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 07.05.2013 kl. 21:11

Äntligen keikka!

Efter många om och men har vi lyckats hitta ett datum för Blues Oil Companys debutspelning. Vi är förband åt BigJam i Konstfabrikens lilla sal i Borgå, torsdagen 23.5. Jag vet inte den exakta tiden ännu, men tidigast kl.19 gissar jag.

BigJam är ett Wigwam-coverband, men (nästan?) alla medlemmar har i nåt skede spelat i Wigwam. Jag såg dom live för ett drygt år sedan, och dom var skitbra. Sångaren/keyboardisten Mikko Rintanen är en upplevelse i sej bara han :D

Välkomna!

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 23.04.2013 kl. 20:30

Vaktfirma

En öppen fråga till alla mina läsare (inte du mamma, på din tid var det finska mark som gällde, svara inte!).

Blues Oil Company börjar se en suddig siluett av sin scendebut, kanske redan i maj detta år - whohhoo! Om vi har tur kanske vi lyckas pussla ihop våra tidtabeller och ha mera än en spelning detta år. Det som kan bli ett problem är om spelningen sammanfaller med en så kallad "barnhelg". Men jag har en lösning, den kallas barnvakt.

Till frågan: Vad är en normal timlön för en barnvakt nuförtiden? Det skulle högst troligen gälla någon lördag kväll, typ kl. 19-01 eller nåt i den stilen, och jag hade ju tänkt mej "göra en Hautala", dvs. skattefritt. 8€?

Vakten i fråga har tillbringat tid med avkommorna på HopLop nån gång, men inte varit riktigt villig att ta emot pengar, "Det är ju bara roligt". Det har hen ju rätt i, men det är ju inte ok. Lite cashies har jag fått hen att ta emot då, men nu skulle jag gärna veta vad som är en normal taxa.

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 12.04.2013 kl. 23:00

Akademiskt

Jag kände mej värd en PROG-tidning, ety det var typ ett halvår sen senast - och nyaste numret innehåller en VHB-grej - så jag begav mej till Akademiska bokhandeln. Jag hittade det jag letade efter och gick till kassan. Såg att damen bakom disken hade Finlands och Storbritanniens flaggor på sin namnskylt, men jag gjorde ändå som jag oftast gör; "Buri på svensk!".

Busschauffören, med namnskylt som innehåller vokal pyntad med en boll: Gomorron.

Biträdet: Good morning, 24,30€, do you want a bag?

Busschauffören: No, thank you.

Biträdet tar fram en påse.

Busschauffören: Näin on ihan hyvää, kiitos.

Biträdet ser ut som en fågelholk.

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 04.04.2013 kl. 22:18

Jag kan om jag vill

Tänk dej en trollkarl som kan trolla fram en rätt så liten - men ändå - planet, och en hel massa stjärnor, men inte en bok. Men religion med logik är väl som en elefant med en cykel.

 

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 02.04.2013 kl. 10:05

Ishtar

Nu kan ni säga prosit om ni vill vara roliga, HAHA!

Man lär sej mycket på facebook, sen är det som med allt annat man lär sej, man glömmer 90%. Nu vet jag att engelska "easter" härstammar från Ishtar, fruktbarhetens gudinna. Därav kommer också äggen och kaninerna, som är fruktbarhetssymboler. Jag minns inte vilken religion detta är stulet från, men nån lite äldre än kristendomen åtminstone. Passligt placerad här vid vårdagjämningen är den i alla fall.

Nån skrev åt Ricky Gervais på Twitter att han ska sluta att tuta ut sin ateism, och börja med humor igen, hans svar var detta:

 

 

How's that for product placement, både facebook och Twitter i samma blogg. Jag är så modern!

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 29.03.2013 kl. 20:59

Dubbelomoralisk

Jag har en kamrat som är rätt så konservativ, speciellt då det gäller människor med icke-heterosexuell läggning, eller från länder far, far away. Det här ämnet tas ibland upp då vi träffas, och debatterna brukar bli rätt heta. Hen har dock inte ändrat uppfattning. Nyligen kom vi igen in på området, och då påpekade hen att jag försvarar sexuella minoriteter och människor från andra länder och kulturer, men nästan dagligen lägger upp ateistiska länkar på facebook.

Jag vände naturligtvis aggressivt taggarna utåt, och påpekade att det är en viss skillnad. Sexualitet och hudfärg är något man föds med, medan religioner är uppfunna av människor, men tammitusan, hen har nog en point. Jag är nog "en aning" dubbelomoralisk. Ok, det är lätt att säga, men jag tror t.ex. inte att jag skulle kunna vara otrogen. Däremot skulle jag inte ha nåt stort problem att vara den som nån är otrogen med, så länge jag inte vet vem den som blir bedragen är. Detta är natürlich mycket teoretisk, ety sådant inte händer mej, men ändå. Vad månne Freud skulle säga? Skit samma, min tyska är hemskt dålig.

 

Formica Rufmas Formica Rufmas
Publicerad 19.03.2013 kl. 11:42